najnovejse-raziskave-sku

Najnovejši video o raziskavah na področju SKU

Najnovejši video o raziskavah na področju SKU, Ron Davis, znanstvenik, Stanfordska klinika

Tole je čisto svež posnetek iz januarja 2020,  odličnega predavanja vrhunskega znanstvenika Rona Davisa iz Stanfordske klinike, ki je eden vodilnih pri raziskovanju SKU. Pripoveduje o najnovejših spoznanjih na tem področju in se splača pogledat. Osebno mi je najbolj zanimivo, da ugotavlja, da imajo vsi bolniki s kronično utrujenostjo, kar so jih raziskovali v tej raziskavi, moteno presnovo žila tkivo. Presnova kisika ne deluje kot je treba. Tudi ostalih snovi. Ugotavlja tudi, da imajo preiskovani bolniki motnje cirkulacije. Tezo, ki smo jo v skupini večkrat izpostavili torej znanost potrjuje. Razlaga tudi o razliki med zdravljenjem med Evropo in Ameriko, ter razlaga da vse raziskave potrjujejo, da pacienti s SKU po naporu naslednji dan zmorejo manj in da se jim energija ne obnavlja, ampak slabša po naporu in da v Ameriki zagovarjajo, da je gibanje za te paciente lahko škodljivo.

V Evropi pa gre trend zdravljenja v smeri koristnosti gibanja, kljub večkrat ponovljenim raziskavam, da to za bolnike ni dobro, (saj je slabšanje stanja odvisno od števila epizod, ko se počutijo totalno izgoreli). Omenja tudi zaznane deformacije eritrocitov (po obliki), preiskovanih bolnikov s SKU, ki se začnejo v plazmi – predvsem pa opažajo, da gredo pri bolnikih s SKU eritrociti veliko počasneje čez kapilare, kot pri zdravih posameznikih. Razlaga v katero smer gredo raziskave. Ugotavljajo, da ima CFS (cronic fatiguesyndrome = SKU)  neko povezavo s kolagenom in razgradnjo, ker so preveč aktivni encimi za njegovo razgradnjo. Preiskujejo v smeri genskega vzroka.

Nekaj reči so že našli, vendar še niso jasno potrjene, tako da niso prepričani ali je to to, bodo pa iskali naprej. Ugotovili so že, da imajo vsi njihovi preiskovani bolniki manjko oz. poškodbe na genu za herpesvirusne okužbe, da se slabše branijo in da lahko da je bil to vzrok. Iskali bodo v smeri mononukleoze, če je bila sprožilec. Naslednja stvar, ki jo bodo gledali je, ali so plesni krivec. To so samo nekateri inserti iz predavanja. Ogromno dobrih reči je povedal. Tudi v smeri zdravljenja in dobrih izkušenj. Se splača pogledati, poslušati, če vas kaj zanima to področje. Meni osebno je fascinantna slika, kjer kaže drobno mikro ožilje, kako strašno je spremenjeno (39.30 minuta posnetka). 

Za več kliknite tukaj.

Delite naprej ...

Podobne objave