kaj-je-fibromialgija

Kaj je fibromialgija?

Razmišljanja Stojana Ržeka

Fibromialgija je bolezen, za katero je značilna široko razširjena, kronična bolečina v mišicah in v mehkemu tkivu v telesu.

Izraz fibromialgija izhaja iz treh grških in latinskih besed:

 • »fibra« pomeni vlaknasto ali vezno tkivo v telesu – mehko tkivo kot so mišice, kite in vezi,
 • »myo« pomeni mišice,
 • »algos« pomeni bolečina.
  Izraz, ki dobesedno pomeni bolečina v mišicah in veznemu tkivu, je prvi uporabil ameriški revmatolog leta 1981. Simptomi, kakršne poznamo danes pod imenom fibromialgija, pa segajo v obdobje pred 19. stoletjem. V zgodovino so za to stanje uporabljali različne izraze, kot so mišična revma, kronični revmatizem, vnetje v hrbtenici, Charcotova histerija (Jean Martin Charcot, 1825 – 1893, francoski nevrolog, znan po številnih delih o bolezni živčevja – op. prevajalca), histerični napad in patološko obolenje.

V začetku 20. stoletja so uporabljali izraz fibrositis (vnetje vlaknastega tkiva) in ta se je obdržal vse do sedemdesetih let 20. stoletja, ko so ga nadomestili z izrazom fibromialgija, saj zdravniki in znanstveniki niso našli nobenih znakov vnetja mišic.

Pri ljudeh s fibromialgijo se ne pojavijo samo bolečine v mišicah, temveč tudi drugi simptomi. Zato nekateri raje uporabijo izraz sindrom fibromialgije.

Kaj je fibromialgija?

Bolečina v mišicah je ključni in najpogostejši simptom fibromialgije. Vendar pa zdravniški pregled običajno pokaže, da ni vnetja v mišičnem tkivu. Bolečina se verjetno pojavi kot posledica naraščajoče občutljivosti živcev, povezanih s temi tkivi.

Čeprav znanstveniki ne razumejo, kaj bi bil lahko natančen vzrok za to, pa so raziskave pokazale, da pri ljudeh s fibromialgijo nastanejo bolezenske spremembe v delovanju centralnega živčnega sistema (v možganih in hrbtenjači). Njihovi živci so bolj občutljivi in drugače občutijo bolečino v primerjavi z ostalimi ljudmi.

Pregled delovanja možganov pri ljudeh s fibromialgijo pokaže tudi spremembe v možganskem valovanju. To je morda vzrok za slab spanec, o katerem poročajo, in za potrtost, depresijo, utrujenost, slabo koncentracijo in slab spomin.

Za več informacij sledite povezavi Simptomi fibromialgije.

Vzroki za fibromialgijo

O vzrokih za nastanek fibromialgije poznamo različne razlage, vendar ne vemo, katera je prava. Jasno pa je, da verjetno ne gre samo za en vzrok, temveč za več naključnih dejavnikov, ki se pojavijo vsi naenkrat – to zdravniki imenujejo multifaktorska bolezen.

Med dejavnike, ki pripomorejo k nastanku fibromialgije, spadajo:

 • genska nagnjenost,
 • stres, dovzetnost za stres in tesnobo, motnje spanja
 • način, kako telo reagira na določene lastne snovi, na primer dopamin, serotonin in rastni hormon
 • fizična ali psihična poškodba,
 • drugi psihološki dejavniki,
 • kronične virusne okužbe, postvirusni sindrom utrujenosti
 • motnje v delovanju imunskega sistema.

Nekateri strokovnjaki trdijo, da je bolnikom s fibromialgijo skupna preobčutljivost na hrano, povezana s slabim delovanjem imunskega sistema. Ključno težavo pomenijo izdelki iz žita in mleka, sladkor, kofein, aspartam (umetno sladilo), alkohol ter čokolada. Izpostavljenost vsakdanjim dražečim snovem v čistilih, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu, v novih preprogah, parfumih in barvah ne pomaga ravno prizadetemu imunskemu sistemu, prav tako ne delo, pri katerem smo izpostavljeni strupenim kemičnim snovem.

Kako odkrijejo fibromialgijo?

Preproste metode (kot je na primer preiskava krvi, rentgen in slikanje) za odkrivanje fibromialgije žal še ne poznamo. Obstajajo vprašalniki, ki pomagajo pri postavitvi diagnoze, vendar ne dajo natančne ocene.

Fibromialgija lahko spominja na nekatera druga zdravstvena stanja, zato je pomembno, da se z vašim zdravnikom, tudi če ste prepričani, da imate znake fibromialgije. Mnogi menijo, da je ta nasvet pametno upoštevati, čeprav vsi zdravniki niso enako usposobljeni za prepoznavanje fibromialgije.

Zdravnik bo možnost fibromialgije ugotovil na podlagi razširjene bolečine v mišicah, občutljivosti mišic, utrujenosti, motenj spanja in drugih simptomov.

Zdravnik bo opravil tudi preiskave, s katerimi bo izključil druge bolezni, kot so revmatoidni artritis in druga avtoimunska stanja, težave s ščitnico, vnetje žlez ter slabokrvnost. Normalni izvidi teh preiskav bodo pomagali pri ugotavljanju fibromialgije.

Nekateri zdravniki uporabljajo metodo, s pomočjo katere iščejo občutljivost, ki je večja od normalne. To preverjajo v devetih dvojnih točkah v telesu in pri tem uporabljajo merilo, ki ga je leta 1990 objavila ameriška revmatološka ustanova (American College of Rheumatology). Te točke se nahajajo na vratu, ramenih, komolcih, kolenih, v hrbtenici in kolkih. Čeprav je ta pregled koristen, ga ni vedno mogoče izvesti in redko da dokončen odgovor.

Avtor: Stojan Ržek

Delite naprej ...

Podobne objave