alergija

O alergijah na plesen in kemijo

Dolga leta sem bila hripava, brez glasu in stalno mi je teklo po grlu zadaj, kot bi bila stalno prehlajena – že od otroka gor. Težko sem pela, še težje dolgo govorila. Nos sem imela stalno zamašen. Ne spomnim se dneva prehodnega nosu sigurno 20 let zapovrstjo. Vse skupaj mi je udarilo na oči, ki so bile večno zatečene, rdeče, srbeče in boleče. Vedno manj sem imela sline in solz. Vedno hujše sem se počutila. Velikokrat me je bolela glava. Ker me niso zdravili, mi je vse skupaj udarilo na pljuča. Razvila se mi je astma. Vsakič ko sem bila v bližini plesni, sem jo vohala v zraku, tudi ko je nihče drug ni. Tako ostro sem jo vohala, da so me boleli možgani. 

In slabo mi je bilo. Ampak kot pravim, nihče drug ni vohal, zato so mi rekli, da imam privohe. Celo na uradnem izidu iz enega od množičnih obiskov ORL-ja to piše. Nekaj ur za tem sem dobila še izrazitejše simptome kašljanja, otekla sem v vse sluznice, bila rdeča, srbeča, vedno pa mi je bilo poleg tega še strašno slabo poleg. Bolelo me je vse telo, kot bi imela ta pravo gripo. Vse mišice, tkiva. Utrujena sem bila kot bi me povozil vlak. Živet nisem mogla, vlekla sem se ko megla. Ljudje pa so se norčevali: Od tega že ne moreš imeti alergije, nič ne vidimo, nič ne vohamo, pošlihtaj v glavi, ahahahah. Preganjavice imaš. To je psihično. Vzami se v roke. Kako, ljudje, kako? Vse bi vas upoštevala, da bi se le počutila boljše.  Pa ni bilo, ne glede na to, kaj sem naredila.

Alergologija je šele sedaj majčkeno malo napredovala v smeri, da poznajo različne alergije. V času moje mladosti in vse do zdaj, ko že davno nisem več mlada, so poznali izključno samo klasične alergije, kjer so aktivna IgE protitelesa. Kaj delajo IgG-ji pri alergiji in zakaj so pri nekaterih ljudeh dvignjeni jih ni zanimalo, kaj delajo IgA-ji isto ne, kaj je histaminska intoleranca niso imeli pojma, isto nič niso vedeli kaj dosti o ponovni aktivaciji mastocitov in podobno. O alergijah na kemijo niso vedeli popolnoma nič.

Četudi si imel popolnoma vse možne klinične znake, pa nisi imel potrjenih alergij, te 30 let nazaj niso vzeli in zdravili. Zavrnili so te s posmehovanjem in pogosto tudi nadiranjem. Spraševali so te kaj delaš tam in se izredno grdo vedli. Prevečkrat. Včasih si naletel na koga, ki se je malo zasekiral, ampak odslovil te je pa enako kot ostali. Moja osebna zdravnica se je maksimalno trudila. Drugega ji ni preostalo, saj sem otečena in piskajoča, rdeča in srbeča, stalno bolna in izmozgana  hodila kar naprej nazaj, tudi na injekcije, ker sem imela hudo resne probleme z dihanjem preveč pogosto.

Če imaš alergijo na plesen imaš velik problem, ker se plesni ne moreš izognit. Ne le da je v polovici hiš, pa če si recimo poslan na kak seminar tam moraš sedet, če je to v službi se temu ne moreš izognit. Greš mimo omare s knjigami in pristaneš na urgenci. Se usedeš na star jogi, pa si na urgenci. Nekdo v službi odpre vrata na prepih, pa si na urgenci. Greš v hotel, ki ni prve kategorije, pa pristaneš na kortikosteroidih, odpreš omaro za kruh, ki ga je nekdo pozabil not, pa si na steroidih in za cel teden prikovan na posteljo, prideš preblizu sobni roži, ki ima na zemlji sledi plesni, pa imaš problem, sesaš, pa imaš težavo,…skratka, ne moreš se temu izognit.

Zamislite si, da imaš poleg tega še alergijo na vso možno kemijo. Ko ne smeš umivat ničesar, ne sebe ne svojih oblačil, s kako agresivno kemijo in te celo obisk pri zdravniku, kjer je vse sterilno očiščeno sili na kašelj, ker ne preneseš čistil iz zdravstvenega doma. Ne moreš se usesti zraven nikogar, ki nosi kakršenkoli parfum, ker ti hoče spet raznesti možgane, po tem pa dobiš tako silno alergijo, da 3 tedne ne prideš k sebi. Ne moreš uporabljat mehčalca in tričetrt trgovinskih praškov, ne moreš niti vlagat zelenjave v kis, ker ti je kis za vlaganje tako močen, da tvoje oči 14 dni k sebi ne pridejo, če si ga drzneš zavret doma.

Ne moreš niti na bazen, ker te klor ubija. Ne preneseš niti plastike, zato ti vsaka bela plomba vname živec na zobu. Odpreti ne smeš nobene sveže tiskane revije ali knjige, ker ti svež tisk povzroča otekanje sluznic in totalno utrujenost ali celo obisk urgence. Ne smemo imeti popolnoma nobenega make upa, ker naše telo ne zdrži te kemije, ne moremo uporabljati skoraj nobenih krem, hude težave imamo ob barvanju las. Če barvaš stanovanje, si otečen še dva tedna, če pa nekdo brusi stene v stanovanju, pa si 2 meseca otečen.

Zamisli si, da to pomeni, da ne smeš poskusit marsikaterih zdravil, ker te lahko ubijejo, saj že majčken košček nepravilne kreme pomeni dihalno stisko, zaradi katere rabiš prvo pomoč. Posledično se ti bojijo delat nekatere življenjsko nujne preiskave, ker ne vedo, kako boš reagiral. Od testa za Sjogren, kjer so uporabili rdeče kapljice za oči, sem imela rdeče in boleče ter otečene oči še mesec in pol, metaholinski test mi je sprožil dvomesečno hudo astmo. Omenila sem samo par reči….tega kaj vse to za sabo potegne je toliko, da bi lahko naštevala zelo dolgo.

S sabo ves čas nosiš prvo pomoč, ker lahko kadarkoli padeš v anafilakso od tako ogromno možnih reči, ki se jim ne moreš izognit.

In najhuje…na vse skupaj nimaš vpliva. Telo reagira po svoje. Ne posluša glave. Ko zazna sovražnika gre v napad s polno bojno opremo in naredi kraval. Lahko ga še tako prosiš naj neha, lahko si hud nanj…telo naredi po svoje, mimo tvojih želja in ukazov. Napade plesen, napade kemijo, a poškoduje v bistvu samega sebe.

Nismo si te bolezni izbrali v trgovini. Nočemo je imet. Vendar nimamo vpliva na to, da jo imamo. Prosim, razumite alergike, da to niso heci, ni to samo izmišljotina, ni to kaprica ali razvajenost. Mi dejansko ne moremo dihat. Zapre nam dihalne poti, potisne nas v bolezen podobno gripi, s hudo slabostjo in utrujenostjo vred. Nobeno izpostavljanje nas ne utrdi, nasprotno, čedalje lažje nas lahko celo ubije.  Še več. Skozi leta in leta teh bolečin in slabosti nam poškoduje tudi notranje organe in mikrožile. Mnogim nam poškoduje tudi srce. Meni ga je. Nisem edina. Poznam jih kar nekaj. Zdravniki ta hip še ne priznajo te povezave, čeprav je dejanska.

Prosim, ne norčujte se iz alergikov. Hude alergije lahko privedejo tudi v smrt. Če si želimo živet, nam pridite naproti in nas vsaj ne ponižujte, pa če vas prosimo za uslugo, pa najsi bo to da ne odpirajte na prepih vrata, ali pa da ne moremo zdržat v nekem prostoru zaradi alergena, nam dovolite oditi ali odstranite alergen sami. Včasih nam boste s tem celo rešilli življenje. In prosim, ne prihajajte k nam z močno kemijo ali nas vabite v prostore s plesnijo.

Zahvaljujem se vsem, ki ste me razumeli že takrat, ko se je večina še norčevala in mi namigovala, naj uredim v glavi. Vaša srčnost me je v najbolj hudih časih namreč držala pokonci. Danes mi mojo bolezen priznajo. Morala sem dobiti še kup drugih bolezni, da mi. In medicina je v 30.letih toliko napredovala, da vsaj majčkeno več reči pozna, čeprav še vedno ne dovolj dobro. Zato tole pišem za druge, za tiste, ki so šele na poti diagnoze. Držite se. Vztrajajte na različnih preiskavah, najdite drugo, tretje mnenje. Če so običajni izvidi negativni, to še ne pomeni, da vam nič ni. In prosim vas, izogibajte se alergenu in najdite dober atihistaminik. Zatirajte alergije takoj z vsemi sredstvi. Sicer udarijo na preveč organov. Ni vredno.

Barbara Gros

Delite naprej ...

Podobne objave